/ Aidas hjärna / Dans, Träning & Hälsa /

En fortsättning om normer

 
Jag har fått så mycket respons på mitt tidigare inlägg, det är jag sjukt glad över. Tack för alla svar och funderingar. Hade velat prata med er en och en och bara försöka förstå varandras olika tankar. Men nu har jag i alla fall fått ihop något liknande av ett svar.. eller kanske en fortsättning. 
 
 
För att vi ska kunna leva alla olika människor tillsammans krävs en acceptans för andra och för det okända. En acceptans som vi INTE får genom att sätta upp nya normer eller att försöka leva in i andra normer. Just detta är en orsak till varför jag reagerar så starkt mot det nya träningsidealet. 
 
Det är skillnad på att göra saker beroende på vad man har för tankar bakom, som jag skrev i tidigare inlägg räcker det med en förståelse. Jag menar en förståelse för vad som har format ens eget beteende och varför vi väljer att leva våra liv som vi gör. 
 
Det är skillnad på att göra saker helt av fri vilja, eller att omedvetet nästan tvingas in i det. 
 
Samtidigt förstår jag hur förbaskat jävla svårt det är att skilja på dessa saker. Och även när jag vet att jag gör något pga normer/förväntningar så är det svårt att ändra på just detta beteende. Varför? För att jag är rädd för vad andra ska tänka och tycka. Det är detta jag menar med att omedvetet tvingas in i något.
 
Jag köpte just en sjukt dyr epilator, för att det är "självklart" att man ska ha stubbfria ben på sommaren. Jag köpte en epilator när jag vet hur jävla fattig jag kommer vara i sommar, men det blev min prioritering. Detta är ännu ett exempel på när en människa omedvetet tvingats in i normen. För inte fan skulle jag väl lägga mina pengar på en epilator om det ansågs "vackert" för kvinnor att ha håriga ben?
(Om det är viktigt att vara vacker är en helt annan diskussion, den tar vi en annan dag)
 
Till sist vill jag lyfta fram ett svar från mitt förra inlägg. Det kommer från en vän som berättar att hon är i en miljö med hälsofreaks, där det kan anses "busigt" att äta en fruktsallad. Som ett resultat av detta berättar hon även att hon börjat få dåligt samvete om hon t.ex. skulle äta godis mitt i veckan.
 
Ett tydligt exempel på vad jag innan har försökt att få fram.
 
Är det verkligen hit vi vill komma? 
 
Det är vi, samhället som "skapar" dessa normer. Det är också vi som måste förhindra dom. 
Vi kan väl hjälpas åt, visst kan vi det? 
 
 
/ Aidas hjärna / Dans, Träning & Hälsa /

Ortorexi

 

Jag vet inte om du har lagt märkte till det jag kommer att ta upp nu, om du har det, bra!
Om du inte har det hoppas jag att jag åtminstone ger dig en liten tankeställare. 

 

Idag ska jag skriva om ortorexi, Ja, jag skrev ortorexi inte anorexi. 

 

Men jag börjar med anorexi, en sjukdom de flesta känner till, en sjukdom där man svälter sig själv efter att ha förlorat sin kroppsuppfattning för att passa in i normen. Men en ny norm har tagit plats och mottot ”fit is the new skinny” ekar över hela internet. Den nya trenden att man ska vara så hälsosam som möjligt har inträtt och den sociala ”smaltävlingen” övergår sakta men säkert till en ”hälsosamtävling”. Som en följd av detta blir ätstörningen ortorexi allt vanligare.

 

Så vad är då ortorexi egentligen? - En överdriven "hälsosamhet". Tvångsmässig kontroll utav matintag och träning. Ett ohälsosamt ”hälsosamt” beteende. En ätstörning.För mig är denna nya trend så himla tydlig. Instagram översvämmas med träningskonton och motivationsbilder, på Facebook ploppar träningsbild efter träningsbild upp. Dessa ”motivationsbilder” går inte att undvika. "Thinspo" är ett ord som använts utav anorektiker för att hitta likasinnade, men ett nytt sökord har blivit populärt, "Fitspo". Det ordet fungerar nästan likadant, sjukligt "hälsosamma" personer söker sig till likasinnade. Det kan lätt gå för långt, som det gjorde med anorexia. Vi kanske inte är där ännu, men så som jag ser det är det dit vi är på väg. Kom ihåg det.

 

Att vara hälsosam är inte att träna varje dag,
att inte kunna äta vad man vill när man vill, 
att få dåligt samvete om man ätit något onyttigt,
att gå på strikta dieter.
Att vara hälsosam är inte att tro att du måste "träna bort" kakan du nyss åt. Jag lovar, din kropp kan ta hand om den. Jag kan nästan garantera att kroppen kan ta hand om så mycket mer.

 

Vad kan vi göra?

Observera att ortorexi ännu inte fått en egen diagnos, men jag anser att man måste ha ett begrepp för att förstå vad det handlar om och därför har jag valt att använda ordet ortorexi. Det är svårt att se något när man inte vet vad det är. Utan en förklaring till ortorexi, utan att veta vad det är, är det svårt att se vad som händer i samhället. Vart vi är på väg. Utan att veta att ortorexi finns, kan en inte se när ett ”hälsosamt” beteende går för långt.  Om denna ätstörning inte blir uppmärksammad är det svårt att se vilka som befinner sig i riskzonen.


Jag tror att en medvetenhet hos människor om denna ätstörning kan hjälpa en att se om en själv eller någon annan är i riskzonen. Sluta uppmuntra träningsfreak-beteendet där det verkligen inte behövs. Fråga dig själv, tränar jag för mig själv eller för hur jag vill bli sedd hos andra? För att få ett riktigt svar på den frågan, fråga även dig själv ”Skryter jag/berättar gärna om min träning?” om svaret är ja, vill jag tyvärr meddela dig att din träning kanske inte bara är för din egen skull. Du behöver inte skylta med din träning varje gång du tränar, det är ingen tävling. 

 

Normerna har förändrats från att man ska vara smal till att man ska vara hälsosam. Är det någon mer än jag som ser detta? Är det bara jag som ser riskerna? Går det att förhindra i tid?

 

Ortorexi, kom bara ihåg det.

 

 
 

H&M

 
 
 
Mina fina skor från H&M. Det verkar vara en riktig regnperiod nu dock så har inte kunnat använda dom.