/ Aidas hjärna / Dans, Träning & Hälsa / Mat & Bak /

Stevia är också ett sötningsmedel!

 
Känner att jag behöver få ur mig det här, starka åsikter men jag kan inte hålla de inne..
 
Vad är det med folk som ska gå ner i vikt, och äter massa konstiga tillsatser för att nå dit.
Just nu pratar jag om tex bars. De må vara lite kalorier i, och du kanske går ner mycket i vikt,
men vad fan innehåller de??
 
Nutrilett Karamell/toffie bar:
Ingredienser:
Mjölkprotein, glukossirap, mjölkchoklad (socker, kakaosmör, torrmjölk, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromämne (vanilj), oligofruktos, surhetsreglerande medel (citronsyra), karamellsirap. Mineraler: (dikaliumfostat, trikalciumfosfat, trinatriumcitrat, magnesiumoxid, järnfosfat, zinkoxid, kopparsulfat, magnesiumsulfat, natriumselenit, kaliumjodid) vitaminer (askorbinsyra, nikotinamid, tokoferylacetat, kalciumpantotenat, riboflavin, pyridoxinhydroklorid, tiaminhydroklorid, retinylacetat, folsyra, biotin, kolekalciferol, cyanokobalamin.
 
Ser ni något där i som ser någorlunda naturligt ut? ( ja, jag vet att det finns vissa luddigheter här)
Då kanske ni tänker "ja men tex 'Riboflavin' är ju vitamin B12"
Då säger jag "NEJ! Det är ett syntetiskt framställt ämne som 'ska vara' B12"
 
Och vad spelar de för roll kanske ni tänker nu.
-Det spelar stor roll, det betyder att det är oäkta, kemiskt framställt och svårare för kroppen att hantera.
Kemiskt! Vem vet vilka rester som kan finnas kvar? En kemibomb, varsågod, ÄT!, känns det bra?
 
Ni må gå ner i vikt och se fina ut på utsidan, men på insidan blir det skit.
Om din kropp redan mår dåligt pga dålig kost och dålig träning, varför fortsätta mata med skit?!
 
Blir galen av dubbelmoralen, att en tror att en tar hand om sin kropp,
fast en egentligen kanske bara skadar mer. Latmaskar kan dom vara. 
 
Gör om, gör rätt.
Träna, ät bra mat, riktig mat och mata för tusan inte kroppen med skit!
 
Och en annan sak - Stevia är också ett sötningsmedel!! 
 
Tack o Hej
#1 / / Lina:

Ooh vilken bra text!
Håller med dig lite där med att folk petar i sig lite vad som helst för det låter bra. Försöker äta det jag tycker är gott först och främst. Dock vet man inte alltid vad det är i det heller men jaa.. Är det onyttigt brukar jag inte tänka så mycket på det..

#2 / / Moa E:

Håller helt med dig Aida! Folk tror man äter nyttigt och går på diverse reklamkampanjer och sockerfria alternativ när sötningsmedel i själva verket är värre än vanligt socker. Vad är det för fel på frukt och grönsaker? Besprutning och diverse genmodifierade gener i dem , såklart. Vi lever i en sjuk värld där man inte ens kan köpa morotsfrön som inte är modiierade. Man gör vad man kan, men sötningsmedel är inte rätt väg! Vad hände med "det är insidan som räknas"?! Folk tänker med arslet. Föer borde tänka som dig.

#3 / / daabjo.blogg.se:

TACK.
äntligen någon som fattar.

#4 / / Livet på landet:

Tack så mycket!!

#5 / / Tanja:

Det där med bars är ju bäst, man kan ju skratta åt folk när dom tror att dom är nyttiga och bra för kroppen..

#6 / / Purre:

Själv älskar jag Sharonfrukter. Och Klementiner, jag kan inte få nog av dem!

#7 / / jenny - mammaliv i nashville:

AMEN! Så himla hemskt när mn tänker på hur mycket kemikalier som finns i allt!
REN mat är den bästa!

#8 / / Anonym:

Säg det till nåra av dina vänner som tror dom är så nyttiga ;)

#9 / / Gaymasen:

Så sant så! :))

#10 / / Mia:

Haha, genomförde passet på ren vilja!

Men.. Riboflavin ÄR ju B2? Om det finns naturligt i typ ägg lär det ju inte vara kemiskt? http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Riboflavin/

Dock GÅR det att framställas kemiskt (och antagligen är det kemiskt i barsen..) men riboflavin är inte per definition kemiskt http://www.allergimat.com/page.asp?id=46&namn=Om-Tillsatser-i-mat-Tillsatsamnen

Håller för övrigt med dig om barsen, men inte om sötningsmedel. Jag tycker att det är ett bra alternativ till socker (som jag inte kan äta) och det finns ju "bara" belägg för att det är farligt i stora mängder. Vilket allt är.

Svar: Ja men det borde stå på produkten om den är kemiskt framställd eller inte, företagen är ju väldigt måna om annars att höja varenda liten naturlig sak i deras produkter, så om den skulle vara naturlig tänker jag att de är något de skulle skryta med, annars hyschas det ner.
Det jag menar med Stevia, och som är ganska roligt, är ju att folk tror att det är naturligt, när det är ett sötningsMEDEL!
Aida Lazarian

#11 / / Jossi:

Sötningsmedel är inte BARA dåligt. Det finns både bra och dåliga sötningsmedel. Det är skillnad. Stevia och sukrin har inte några kalorier och påverkar inte blodsockret. Man vill alltså fortfarande att det ska smaka sött, men inte påverka. Och det är ett bra alternativ för folk med diabetes.

Svar: Ja, alltså det är ju sjukt bra för de med diabetes, men fattar ändå inte varför folk vill ha de annars. Bara dumt.
Aida Lazarian